Ilyen volt a Nagytábor 2021-ben

Egy hónappal ezelőtt, augusztus végén tartottuk a családoknak, felnőtteknek szóló Tápiós Nagytáborunkat. Borbás Józsi tollából olvashatjátok, mi is történt tápiószentmártoni táborhelyünkön azokban a napokban.


Sokunk nagy örömére július 28-a és augusztus 1-je között idén is részt vehettünk a Tápiós Nagytáborban.

Az első napon főként a megérkezésé és a beszélgetésé volt a terep: találkozni régi ismerősökkel, vagy csak egyszerűen élvezni a tábor helyszínének légkörét. A már megérkezett résztvevők több, nagyszerű játék keretein belül ismerkedtek meg jobban.

Csütörtökön a délelőtt folyamán sor került egy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal részletesen foglalkozó blokkra. Délután a közösségünk egyik tagját, Ferencz Dettit is a soraiban tudó Holdfű Színház látogatott el hozzánk, az ő előadásukban tekinthettük meg a Mi van a ládikóban? című mesét, amely nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is lekötötte. Késő délután egy előadás kereteiben a betlehemi csillagról tudhattunk meg többet Jutai Péter jóvoltából. Este az egész éjszakás szentségimádást nyitottuk meg közösen, emellett a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület segítségével a szabadban, két darab nagyteljesítményű távcsővel figyelhettük meg a bolygókat, csillagokat.
 

Pénteki napunk a Tápióban hagyományosan böjti nap. Délelőtt a felnőttek Barotai Endre atya bűnbánati elmélkedését hallgattuk, a délután folyamán gyónási lehetőség volt, a nap csúcspontja pedig a Marton Zsolt püspök atya által celebrált szentmise volt, ami után egy előadást is hallgathattunk tőle, a család témakörében. Ezekre a programokra a környező településekről hívek, érdeklődők is csatlakoztak. A vacsora és esti ima után A némaság című filmet néztük meg.
 

Táborunk negyedik napját egy az egész tábort, kicsiket és nagyokat bevonó TápiOlimpiával indítottuk, ahol a csapatok különböző ügyességi játékokban vehettek részt. Később Holló Viki tartott nekünk egy személyes beszámolót, mesélt érdekességeket Japánról. Délután Molnár Imre, ős-tápiós érkezett hozzánk, aki Az Eucharisztia a magyar szentek életében címmel tartott előadást. Ezután közösségünk egykori tagja, az idén felszentelt Mokos János atya mutatott be újmisét. Az estét egy „Tápiós quiz show” folytatta, ahol vicces, játékos formában tudhattunk meg egymásról történeteket. A napot a tábortűz zárta, amely sok beszélgetéssel és énekléssel telt.
 

A vasárnap reggelt így kevésbé kipihenve, de annál lelkesebben kezdtük, a reggeli után meghallgattuk azon résztvevők élményeit, ötleteit, akik még az ebéd előtt elindultak haza. Délelőtt szentmisén vettünk részt a tápiószentmártoni katolikus templomban. Ebéd után a táborzáró következett, ami után mindenki vállalt valamilyen takarítási feladatot a tábor területén. Nagy lendülettel neki is láttunk a rendrakásnak, amit egy hirtelen jött zivatar szakított csak félbe.

Minden nap részt vehettünk szentmisén, hála ezért Marton Zsolt püspök atyának, Horváth Bertalan, Ecseri Pál, Barotai Endre, Köncse József, Mokos János és Mike Róbert atyáknak!

A felnőttek mellett idén is nagyon sok gyermek érkezett a táborba, így Besenyei Viki vezetésével összeállt a gyerekvigyázók csapata is, hogy élménydús programmal várja a gyermekeket. Egy piknikezéssel kezdték meg az együtt töltött időt, kézműves foglalkozást is tartottak, és játszottak Angyal-ördög quizt is. A hét közben tettek egy igazán kalandos kincskereső erdei kirándulást, vattacukrozva mesét néztek és végül a Sündörgők, illetve a Túrá-ZOO csapata előadásán vettek részt, állatsimogatással egybekötve. Ezek a gyerekprogramok a felnőtt programokkal párhuzamosan zajlottak így biztosítva a szülők számára a nyugodtabb légkört.

Legvégül a Nagytábor kiértékelőjén mindenki megoszthatta az élményeit, ötleteit, javaslatait.  Értékes gondolatok hangzottak el, egyet ki is emelnék: „A forrásunk a jövőnk”! Mindenki egyetértett abban, hogy ez egy nagyszerű tábor volt, ahol idén is igazi szeretetközösséget sikerült megélni!


A táborban készült képek megtekinthetők ITT.