Nagytábor - 2023

Az idei évben 2023. júl. 5–9. között rendeztük meg tápiós Nagytáborunkat. A tábor tematikájában részben próbáltunk kapcsolódni a másik két tápiós tábor témájához, ami a család volt.

A csütörtöki tábornyitó szentmisét Dóka Tamás, a péntekit Virágh József, a szombatit Pálfalvi Tamás, a vasárnapit pedig Kovács Zsolt atya mutatta be (a vele való ismerkedős beszélgetés ITT megtekinthető). Az említett atyákon kívül még vendégünk volt Kerényi Lajos atya, aki szombat délben tartott nekünk előadást a család témakörében. Továbbá külön öröm számunkra, hogy erre az előadásra eljött Szegedi László atya is.

A szentmisék mellett a tematikus imádságok, a szentségimádás és közbenjáró imádság biztosította a tábor lelki gerincét. Az idei évben a megszokotthoz képest kevesebb volt az előadás; Kerényi Lajos atyán kívül vendégünk volt Lábánné Hollai Katalin, aki a meddőség témában, és Uzsalyné Pécsi Rita, aki pedig az apaságról tartott előadást. A gyerekek számára, de a felnőttek örömére is, Galántai Vivien tartott érdekes kutyás bemutatót. Emellett már többedik alkalommal, de ezúttal másoktól (Jutai Péter és Bernadett), ismét hallottunk egy tanúságtételt a MÉCS-ről. A család témaköréhez szorosan köthető a „Nagy családunk: az Egyház”, valamint a zsidó-keresztény kiengesztelődésről szóló előadás/beszélgetés, illetve az Ifjúsági tábor előadóival tartott fórum.

Újdonság volt a szerda esti agapé. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett program célja az, hogy a tábor elején legyen egy kötetlen beszélgetési lehetőséget kínáló, jó hangulattal bíró program, amit még inkább érdekessé tesz, hogy egymást vendégeljük meg. Erre akár olyanok is eljöhetnek a jövőben, akik bármilyen okból kifolyólag a tábor egyéb részein nem vennének részt, de szívesen találkoznának régi ismerősökkel. A program visszhangja nagyon pozitív volt.

További újdonság, hogy bár a szombati napra szerveztük Kerényi Lajos atyát, ami egy kifejezetten nyitott programnak számított. A délutánt egy gyerekek és felnőttek számára szervezett közös játékkal kezdtük, majd pedig különböző műhelyekbe tömörültünk, melyekben közös gondolkodásra hívtuk a jelenlevőket az alábbi témákban: Tápiós búcsú, Őszi felnőtt találkozó, Tábor élménytár, Tápió és a Mente. Ezek által tehát a táborozóknak, valamint a csak erre a napra érkező vendégeinknek is lehetősége volt szervesebben bekapcsolódni a közösség életébe.

A tavalyi évben első alkalommal tartott énektanulás (régi tápiós énekek) idén is nagy népszerűségnek örvendett, de a választott film (The Chosen – A Kiválasztott [Kánai menyegző]) levetítése is jó döntésnek bizonyult. A korábbi évek tapasztalata alapján két estére is készültünk társasjátékkal, ami sok embert kötött le.

A gyerekvigyázást második éve vezette Gödöny Zita, akinek szokás szerint több kisebb testvér is segítségére volt. A programok többségét magunk szerveztük meg, az említett kutyás bemutatón kívül még Tomka Bogi érkezett előadással összekötött kézműveskedést tartani. A gyerekprogram része volt még akadályverseny, egy rövidebb túra, játékok és sportolási lehetőségek. Végszóként kerüljön ide néhány gondolat a gyerekvigyázó kisebb testvérektől, akiknek nagyon sokat köszönhetünk!

Dinnyés Patrik

 

Számtalan élménnyel gazdagodhattam a Nagytábor során, hiszen rengeteg időt tölthettem Istennel, a családommal, a barátaimmal, és persze gyerekvigyázóként a gyerekekkel. Azért is választottam ezt a szolgálatot, mert úgy érzem, ezzel valami hasznosat teszek. Hiszen amíg én a kicsikre vigyázok, addig a szüleik az előadások és beszélgetések révén lelkileg feltöltődhetnek.

Gödöny Kinga

Eredetileg az egyik barátnőm győzött meg, hogy vállaljam el a feladatot, magamtól nem nagyon volt hozzá kedvem, mert a gyerekekkel nem értek szót. Viszont amikor elérkezett a tábor időpontja és elkezdtem a felvigyázást, sikerült megtalálni azt a korcsoportot, akivel igazán jól érezhettem magam. Nagyon jó érzés volt kisgyerekekkel körbevéve lenni, meghozta a kedvemet, hogy jövőre is jelentkezzek. Mindenki másnak is ajánlom, hogy legalább egyszer próbálja ki. Ha más miatt nem is, legalább a TESZI kitöltődik : ).

Jutai Borka

Már 6 éve járok a Tápióba és 3 éve vagyok gyerekvigyázó a Nagytáborban. A kezdő lendületet az az év adta meg, amikor csak Nagytáborra lehetett jelentkezni. Az első táborom után tudtam, hogy ezentúl kimaxolom minden nyáron a 3 tábort. Azért szeretek gyerekvigyázó lenni, mert miközben újraélhetem a gyerekkorom, sokat lehet tanulni a gyerekektől. Szomorú az, hogy csak 5 napig lehetek velük és figyelhetem, ahogy barátkoznak, de nagyon jó azt látni, hogy évről évre mennyit fejlődnek és mennyivel élénkebbek. A legjobb dolog az, hogy non-stop adják a szeretetet és a kedvességet. A gyerekek csodálatosak, és szerencsésnek érzem magam, amikor megkérnek, hogy segítsek nekik bekötni a cipőfűzőjüket, vagy emelgessem őket, vagy játszak velük. A táborok közben a korosztályommal is élményeket gyűjtök, amiket a kicsik színesítenek, például homokvár-építésnél. Teli lett a galériánk a törpökkel, annyira cukik voltak :)
Összegezve, a gyerekekben megtalálom a boldogságot, és hiszem, amit Jézus mond: „Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,40)

Kiss Léna

 A táborban készült képek ITT megtekinthetők.