Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv, Istenre hangolva

​Számomra azért nagyon értékes ez a könyv, mert – bár már előtte is hallottam a szeretetnyelvekről – ez egy teljesen más szemszögből közelíti meg az egész témát, mint amivel eddig találkoztam. Egy olyan pluszt visz bele a szerző, amellyel megszínesíti az egészet, belevonja Istent.

​Az öt szeretetnyelv: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Mindenkinek megvan a saját domináns szeretetnyelve, amin a legjobban ki tudja fejezni a saját, illetve amin a legjobban be tudja fogadni mások szeretetét. Amióta ezekről hallottam, igyekszem mindenkinél azt keresni (több-kevesebb sikerrel), hogy mi a saját szeretetnyelve. A könyv olvasásakor azonban rádöbbentem arra, hogy ezt minden embernél próbálom alkalmazni, csak Istennel nem. Egy ideje már szenvedtem attól, hogy nem találom a megfelelő módot arra, hogy hogyan szóljak Hozzá.
Nekem az egyik (több is lehet) elsődleges szeretetnyelvem a minőségi idő. A könyv olvasása közben eszembe jutott, hogy mi lenne akkor, hogyha esetleg így próbálnék nyitni Isten felé. Mi lenne akkor, hogyha nem kötötten imádkoznék, hanem saját szavaimmal, Istennek mesélve? Vajon mi történne akkor, ha elmesélném neki az élményeimet, hogy miért vagyok hálás az adott napon vagy esetleg miben ért csalódás? Akár a nehézségeimet is „elpanaszolhatom” neki. Ha nekem így a legegyszerűbb, akkor miért ne? Elkezdtem ezt alkalmazni a mindennapokban. Egy idő után azt vettem észre, hogy sokkal jobban érzem magamat, kiegyensúlyozottabb vagyok, jobban oda tudok figyelni a hétköznapi tevékenységeimre. Szerintem ez nagyban köszönhető annak, hogy megtaláltam a számomra megfelelő kommunikációs eszközt.

A könyvben nagyon sok saját tapasztalatot is ír a szerző, ezek sokkal személyesebbé teszik az egészet, közelebb engedi magához az olvasókat. Azoknak ajánlanám ezt az olvasmányt, akik szeretnének többet tudni erről a témáról, és nem szeretik a száraz és nagyon tudományos hangvételű műveket. Ha el vagy veszve a hétköznapokban és a másokkal/Istennel való kapcsolatodban, akkor biztosan nagy élményt fogsz kapni ettől a könyvtől!

Radácsi Anna